“Wij spreken af dat jij…” of: laat je niet intimideren

Taal, macht en verwachtingen – 7 tips tegen stress door manipulatie.

“Wij spreken af dat jij…”

Krijg je er ook de kriebels van?  “Pardon, wat wilt u van mij vragen? Vraag het dan, zonder manipulatie aub.”

Iemand zegt tegen een jongen: “Wij spreken af dat jij…” en dan komt er iets wat het jongetje moet doen. “En als je dat niet doet, dan…” Dan volgt er een straf en is de jongen schuldig verklaard.

Of in de reklameboodschappen van de banken: “Met telebankieren heeft u meer vrijheid, u kunt al uw bankzaken doen waar en wanneer u wilt.”

Helaas. Er is hier geen sprake van ‘samen afspreken’ of ‘vrijheid voor u’ – de spreker bepaalt, en de bank laat ons al het werk zelf doen, terwijl ze dat werk vroeger voor ons deden.
Daarbij kan de macht-hebbende partij ons ook nog makkelijk schuldig verklaren. Als wij niet aan onze verplichtingen voldoen, hebben we dus ons deel van de verantwoordelijkheid niet opgepakt… Stout!

Herken je het?
Hoe makkelijk doen we het zelf soms… Je zin krijgen door de ander slim onder druk te zetten. Door te manipuleren. Want ‘dit móet nu gebeuren’. Het floept er gewoon uit.

Dé werkgerelateerde ziekte van deze tijd is: burn-out, door stress. Door welke druk?!

Dit geeft stress: verplichtingen hebben zonder de bijbehorende macht om een taak naar eigen inzicht uit te voeren. Onder druk gezet worden, door macht en manipulatie. De ander zegt de dingen zó, dat jij er een vervelend gevoel van krijgt en hard gaat werken om jezelf te verbeteren…
Maar iemand in een positie om iets van een ondergeschikte te vragen, kan dat ook anders doen… (ik ook).

7 Tips tegen manipulatie – let op het gebruik van taal en woorden:

Als er zinnetjes gebruikt worden als “Jij vindt toch ook dat…”
Of “Je wilt toch ook niet dat…”  – word dan maar wantrouwend, want waarom wordt er op deze manier op je gemoed gewerkt? Check het voorstel, en vraag je af waarom je geneigd bent ‘ja’ te zeggen. Is het echt een goed voorstel voor jou?
“Ja, maar jij…” en dan komt er iets – positief of negatief, en het doet een beroep op je zelfbeeld. Waarom? Waar wil de ander je naar toe krijgen? Laat je door je ijdelheid of schrik niet verleiden.
“Als je dat niet doet, dan ga ik…” weglopen, zelfmoord plegen, je aanklagen, of iets. “Als je echt van je werk zou houden, dan…” Waarom? Als je toegeeft, wat gebeurt er dan? Zijn jullie verhoudingen dan nog gelijkwaardig, of heeft er dan iemand ‘gewonnen’? Manipulatie is een vorm van emotioneel chanteren.
“Je zegt altijd …, dus dan moet je ook …” O ja? Is dat echt zo? Het doet een beroep op je plichtsgevoel en consequentie, maar mag het dan je eigen afweging zijn en niet een voorgeschreven ‘als-dan’ van een ander?Drie dingen helpen je tegen taal-macht en manipulatie:
Emotioneel in balans zijn, zodat je niet makkelijk op kwetsbare plekken geraakt wordt
Vaardigheden in taal-hantering ontwikkelen en grenzen stellen. Dus vaardig worden in het proces van Nee-zeggen, kritiek krijgen, kritiek geven, een lastige kwestie bespeken. En bij jezelf blijven.
Negatieve reacties negeren die je krijgt als degene die manipuleert zijn of haar zin niet krijgt. Iemand die manipuleert wil dat je iets doet, en je doet het niet. Je geeft niet toe, je zegt nee en herhaalt dat zonder argumenten – dat kan leiden tot boosheid, schelden, schreeuwen, gedoe. Negeer het. Ga weg, geef de situatie aan iemand anders over of houd gewoon voet bij stuk – het gaat over.
Het werken met mijn paarden helpt me als ik communicatievaardigheden wil oefenen. Want succesvolle communicatie met mensen vraagt om dezelfde principes als het communiceren met paarden of honden. Oprechtheid en authenticiteit, maar ook duidelijkheid zijn belangrijke onderdelen. Daarom werk ik tijdens mijn coaching van mensen ook graag met de hulp van een paard. Omdat het paard laat zien aan mij en mijn klant hoe de boodschap die gecommuniceerd wordt, overkomt. Daar leren we van.
Als ik mijn paarden iets wil laten doen, ga ik niet met ze vechten om het gedaan te krijgen. Want ze zijn sneller, sterker, en groter – dat wordt niks. Zij geven me feedback, zodat ik mijn vragen eerlijk ga stellen. Natuurlijk heb ik wel eens haast, of moet er gewoon even iets zus of zo, maar dat loopt dan niet lekker. Ze laten me dan zien dat ik er niet bij ben. Thank you, horses, in ons ‘Discours Hippique’.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe word je soms onder druk gezet, en wat doet dat met je? Of word je wel eens verleid tot druk geven? En dan?

We kunnen met onze woorden gelukkig ook veel positieve dingen doen! Ik laat je daar in mijn sessies en trainingen graag mee kennismaken.

Geef je reactie en je krijgt antwoord.

Interessant? Stuur dit gerust door naar iemand die je kent. 

Fijne dag!
© Marjan vd Brink, Kolibri Coaching & Communicatie

 

Origineel weergeven