« Presentatie Mensen coachen met Paarden»

Gepubliceerd op 12-09-2019

Deze week gaf ik voor Fontys Hogescholen ICT Studiecoaches tijdens een intervisiemiddag mijn presentatie over Mensen coachen met  Paarden. Twee keer zelfs. In Eindhoven en in Tilburg. Feestje om te doen!  Als jij ook zoiets wil: nodig me gerust uit!
Met een kleine groep coaches hebben we items doorgenomen en filmpjes bekeken. We werkten items uit over leiding geven, interacties, coachvragen die gesteld worden, omgaan met onze eigen valkuilen etc.. Het mooie bij zo'n presentatie is, dat je gedrag met de paarden in beeld kunt brengen, zonder ingeperkt te worden door privacy-kwesties. 
Waar ging het dan over? Stel dat iemand met een vraag naar je toekomt: "Wil je me helpen, want ik voel me afgewezen en ik weet niet hoe ik daar mee om kan gaan." We hebben erover gesproken, hoe je als coach met zo'n vraag om kunt gaan. We hebben ook gekeken naar gedrag van paarden onderling in verschillende elkaar aanvullende filmpjes. Twee paarden. Eentje speelt de baas en stuurt de andere weg als er eten is. De witte pony is degene die weggestuurd wordt. Altijd, steeds, iedere keer. Als mens zou zij dus met de ik-voel-me-afgewezen-vraag kunnen komen. In een ander filmpje zien we dat het bazige paard door mij wordt terecht gewezen. Au. Als paard doet ze het goed - ze gaat achteruit. Maar als zij een mens zou zijn, zou zij ook met de afgewezen-vraag kunnen komen. Dan is de achtergrond van de vraag dus heel anders.  De real-life-filmpjes lieten dus zien hoe verschillend de situaties kunnen zijn waarin iemand zich afgewezen kan voelen. De filmpjes hebben paarden in de hoofdrol. Maar de situaties zijn voor ons als mensen ook in ons eigen leven herkenbaar. "Dat paard reageert daar als een narcist", zei de studentenpsycholoog, die ook met deze middag meedeed.
In oktober gaan een paar studiecoaches zelf de proef op de som nemen, en gebruik maken van mijn aanbod om zelf te komen proberen wat het werken met een paard met je doet. Ik zie er nu al naar uit.
Tussen de twee presentaties door, was ik dinsdag met echtgenoot even in het prachtige Xanten, voor de lol. Weet je dat er een Romeinse stad wordt opgegraven zo dicht bij huis?! Veel geleerd over de Romeinen aan de Rijn. Een prachtig stadje, met een leerzaam park, met veel uitleg en ervaren. Gratis voor kids tot 18 jaar!  In het stadje een paar leuke plaatjes gemaakt. Van alles geleerd over gladiatoren en rondgekeken in de blootgelegde Romeinse Thermen. Hou je van schepen? Kijk bij de werf.

mensen-coachen-met-paarden-wat-heb-je-er-aan-1568307292.png
slide-voeten-in-de-grond-1568309405.png
IMG-2032-1568309667.JPG
WP-20190910-13-54-31-Pro-1568361659.jpg