« Succes met Taalles»

Gepubliceerd op 28-09-2019

Les in de Nederlandse taal voor werkenden - dat levert veel op. Ook voor werkenden die in Nederland geboren zijn, en ergens tijdens hun schooljaren de lol in taal kwijt zijn geraakt. Helaas kennen we in Nederland, en in Brabant veel laaggeletterdheid.
De man die tijdens de crisis in de bouw (van rond 2008) overstapte naar werk in de zorg en zijn SPW-diploma haalde: hij deed zijn werk uitstekend, maar struikelde regelmatig bij het maken van de noodzakelijke reportages. Iedere dag dienst-overdracht, regelmatig observaties melden in het multi-disciplinair overleg, rapporteren aan de psycholoog etc. -  het kostte altijd veel tijd en hoofdbrekens. Ja, hulpvaardige collega's hielpen regelmatig. En ja, de leidinggevende wilde hem graag houden vanwege de resultaten van zijn werk. Maar het werd ook tijd voor een bijscholing in taal. En ik mocht de bijscholing geven.
Wij spraken elkaar een keer vooraf, samen met de opleidingscoördinator. Heel zenuwachtig was hij! "Taalles, weer naar school, toch, een soort - hoe erg zal het zijn?!" School was vroeger een verschrikking geworden, voor sommige vakken, zoals taal.
Vanaf de eerste les ging het prima. Want er was geen klas - hij kreeg van de baas individuele lessen. En docent en leerling ontmoetten elkaar als gelijkwaardige volwassen mensen. Gelukkig ben ik naast Neerlandicus ook coach, dus ik kan de lessen praktisch en nuttig houden. Ik start met de cursist in zijn comfortzone te brengen, om daar ergens met de lessen te starten.

De taallessen waren voor ons allebei een feestje. Vanaf les 2 was er vooruitgang - omdat ik een paar eenvoudige handvatten kon geven, als basis. Vanaf les 3 was er euforie - de cursist boekte al praktische resultaten en was heel blij. Tijdens de lessenserie genoten naast de cursist, ook leidinggevende en collega's van de resultaten. Les 15 was de laatste van de serie (1 blok = 15 lessen van 2 uur), en voor iedereen was het doel ruimschoots behaald.

Laaggeletterdheid is een probleem in Nederland, en ook in Brabant. Check de fact-sheet van Cubiss. Neem met mij contact op voor een vrijblijvende afspraak.

enofmaarwant1-2-1569680401.jpg